Uitjes in Holland ®

Uitjes in Holland City Blog: Amersfoort

 

IMG_0220 In ons blog nemen we je mee naar trendy plekken, leuke activiteiten en de mooiste steden van Nederland.
Door: Peter

 

Keistad Amersfoort

Amersfoort blog


Dat Amersfoort veel historie en sfeer uitademt was ons wel bekend, maar dat de stad ook de geboorteplaats van Johan van Oldenbarnevelt is maakt ons nieuwsgierig. Een goede reden om af te reizen naar 'Keistad Amersfoort'.


Middeleeuwen
We beginnen onze wandeling bij de Muurhuizen, een middeleeuws stukje Amersfoort. De stad kende in de  middeleeuwen veel welvaart. Het aantal inwoners groeide snel. Omdat er in de stad nauwelijks plek was voor de bouw van nieuwe woningen, werd de stadsmuur omgehaald. Op de fundamenten van de muur werden huizen gebouwd. Wat de huizen zo bijzonder maakt is hun diversiteit. We zijn onder de indruk.


Fraai uitzicht
We vervolgen onze wandeling en lopen naar de eyecatcher van Amersfoort, de Onze Lieve Vrouwetoren. We lezen op het informatiebord dat de toren met 98 meter één van de hoogste laat-middeleeuwse torens is. Grappig om te weten dat de toren kadestraal gezien precies in het middelpunt van Nederland staat. Mocht je de toren willen beklimmen dan is dat mogelijk. Je inspanning zal worden beloond met een fraai uitzicht over Amersfoort en de wijde omgeving.
www.onzelievevrouwetoren.nl


Amersfoort vanaf het water

We houden de klim voor gezien en kiezen voor een rondvaart door de grachten van Amersfoort. De rondvaart is een beetje spartaans: de boten niet overdekt en de grachten behoorlijk smal. Maar wat een prachtige verhalen kon de schipper ons vertellen. Na een uurtje varen wisten we alles over het huis met de paarse ruiten, schilder Piet Mondriaan en de Koppelpoort.

Amersfoort gracht


Appelmarkt
We stappen de boot af en via het Hofje van Armen de Poth aan de Coninckstraat en de Krommestraat met zijn vele leuke winkeltjes, lopen we door naar hét centrale plein van Amersfoort, de Hof. Aan het plein vind je veel horeca, terrasjes en gezelligheid en op vrijdagochtend en zaterdag is er een gezellige grote warenmarkt. We kiezen ervoor om een drankje te drinken aan de achtergelegen Appelmarkt, ook mooi en wat rustiger.


Leuk om te bezoeken

www.museumflehite.nl
www.kunsthalkade.nl


Mijn tip

Combineer je bezoek aan Amersfoort met een stadswandeling met gids. Het is een leuke en leerzame manier om met de stad kennis te maken. Meer info over de stadswandeling vind je onder de blauwe button.

Stadswandeling Amersfoort