Uitjes in Holland ®

Uitjes in Holland City Blog: Alkmaar
In ons blog nemen we je mee naar catchy plekken, leuke activiteiten en de mooiste steden van Nederland.
Door: MaritAlkmaar: stad van kaas, bier en Beatles
Ik begin mijn dag op het terras van De Waag, een bourgondisch café aan het Waagplein en bestel een lekkere cappuccino. De zon schijnt al vroeg over het plein waar het kaasdragersgilde zich opmaakt voor weer een geslaagde kaasmarkt. 
Wist je dat de kaasdragers gezamenlijk 125 kilo tillen? 100 kilo aan kaas en de houten Berrie, waar ze kazen mee tillen, is 25 kilo precies. En wist je dat ze geen enkele keer overslaan, wat de weersomstandigheden ook zijn? Echte bikkels die kaasdragers! Wil je dit ook graag een keer meemaken? Van eind maart tot eind september zijn de kaasdragers iedere vrijdag te zien.

Beleg van Alkmaar
De klok slaat 10 uur. 'De Kaasmarkt'  is officieel geopend. Voor het druk wordt op het plein besluit ik om naar het Stedelijk Museum Alkmaar te gaan. Dit museum zit vol prachtige kunst en interessante geschiedenis. Omdat een museum altijd veel te bieden heeft kies ik ervoor me te richten op de vast tentoonstelling 'Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573'. Een prachtig geschiedenisverhaal waarin de bewoners van Alkmaar moesten kiezen: zich aansluiten bij de Opstand van Willem van Oranje of gehoorzamen aan de Spaanse landsheer Filips. Het verhaal komt echt tot leven door de schilderijen van het beleg, brieven, wapenuitrusting en  nog veel meer. Een echte aanrader!

Molen van Piet
Wanneer ik het museum uitloop is het alweer bijna 13.00 uur. Het zonnetje schijnt heerlijk waardoor het niet zo koud lijkt. Tijd voor een stadswandeling. Aan de rand van het centrum loop een pad, Clarissenbolwerk genaamd. Het pad volgt de lijn van de Singelgracht. Aan het einde van dit pad vind je de Molen van Piet. Wist je dat de molen het stadsbeeld nog altijd domineert? Ze is gebouwd in 1769 en is een korenmolen. De molen werd in 1884 gekocht door Cornelis Piet die onderin de molen een woning liet bouwen. Inmiddels is de molen van de gemeente, maar ze wordt nog altijd bewoond en bemalen door een familielid van Piet.

 

Bospaddestoelen met soja dressing
Na een middag shoppen in de leuke winkelstraatjes van Alkmaar kom ik terecht bij de Turfmarkt. Dit ligt aan de rand van het centrum aan het water. In de zomer zal het terras hier vast helemaal vol zitten. Nu is het fris dus duik ik gauw naar binnen. Ik word hier vriendelijk ontvangen en krijg een gezellig hoekje om te zitten. Ik bestel de Udon Noodles met lekkere bospaddestoelen en een gember soja dressing. De bediening is super vriendelijk en zorgt ervoor dat ik er een perfecte wijn bij krijg. Dit restaurant is zo leuk dat ik er zeker nog een keer terug kom met vriendinnen voor de 'High Wine'.

Mijn tips voor leuke uitjes in Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar
Het feit dat dit het oudste museum van Nederlands is zou eigenlijk al reden genoeg zijn om dit museum te bezoeken. Het museum is voor jong en oud leuk om te bezoeken. Ze hebben verschillende tentoonstellingen die je zullen verrassen. Zo zijn er meesterwerken uit de Gouden Eeuw, vind je er de hoogtepunten van de Bergense School en bijvoorbeeld de interessante presentatie 'Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573'. 
https://stedelijkmuseumalkmaar.nl 


Kaasmuseum

Een kijkje in het kaasmuseum mag je natuurlijk ook niet missen. De kleine ronde Edammer en de grote platte Goudse kaas staan centraal in dit museum.

Kaasmuseum Alkmaar

 

Kijk naar de historische objecten en bekijk schilderijen die gaan over de bereiding van kaas, de handel ervan en het leven op het platteland. Ook voor de kinderen hebben ze leuke spelletjes, films en interactieve presentaties.
https://www.kaasmuseum.nl 


Nog meer musea

Ben je meer een muziekliefhebber dan een kunstliefhebber? Dan mag je zeker het Beatles Museum niet missen. Je vindt hier alles over "The Fab Four". En ben je meer bierliefhebber dan kaasliefhebber? Ook daarvoor kun je terecht in Alkmaar en wel bij het Nationaal Biermuseum De Boom. Je leert hier over de oude apparatuur, het brouwen en natuurlijk het vervoeren.
www.beatlesmuseum.nl
www.biermuseum.nl 


Kijk hier voor nog veel meer meer leuke uitjes in Alkmaar.
Uitjes in Alkmaar