Uitjes in Holland ®

Nieuws

Dagje weg Alkmaar


Alkmaar

 ©NBTC

Alkmaar biedt volop mogelijkheden vor een leuk dagje weg: een bezoek aan De Waag of het Hollands Kaasmuseum bijvoorbeeld. Alkmaar is een ideale locatie voor een stadsspel, bedrijfsuitje, familiedag, vrijgezellenfeest of gewoon een dagje weg.

Hofjes
Alkmaar heeft acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. Het oudste nog bestaand hofje is het Huis van Zessen, dat werdt gesticht in 1510 en zijn naam dankt aan de functie die het gedurende bijna vijf eeuwen heeft vervuld: een hofje voor zes ouide rooms-katholieke mannen. De naam van het Huis van Achen is op dezlefde wijze ontstaan. Dit hofje stamt uit 1657.
Vlakbij het Huis van Achten ligt het Hof van Sonoy, dat zich bevindt op de plaats van een voormalig klooster. Het hof kwam in 1572 in handen van het stadsbestuur en werd destijds gebruikt om stedelingen onder te brengen die dakloos waren geworden omdat hun huizen waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe stadsverdediging. Het Wildemanshofje werd gesticht door Gerrit Florisz. Wildeman. Dit in 1714 gebouwde hofje bood aanvankelijk plaats aan 24 bejaarde vrouwen van verschillende geloofsrichtingen

Activiteiten
*Het Beatles Museum

*Het Hollands Kaasmuseum.
Op het Waagplein vindt men het Hollands Kaasmuseum, dat is gevestigd in het monumentale Waaggebouw. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, evenals de handel en het leven op het platteland.
*Nationaal Biermuseum 'De Boom'
Het Nationaal Biermuseum 'De Boom' ligt op loopafstand van parkeergarage Karperton en is dus goed bereikbaar. Het museum is gevestigd in een 17-eeuws pand waarin zich vroeger een grote broiuwerij bevond. Het biermusuem toont de geschiedenis van het bierbrouwen en -drinken. In het proeflokaal zijn vele tientallen soorten Nederlands bier verkrijgbaar.
*Op Art Museum
Museum voor optische fenomenen in de schilderkunst, tekenkunst, grafiek, fotografie en nieuwe media.
*Stedelijk Museum Alkmaar
Het Stedelijk Museum Alkmaar is gevestigd aan het Canadaplein. Er zijn diverse tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen, en er kunnen rondleidingen voor groepen worden verzorgd. Het Stedelijk Museum was voorheen gevestigd aan de Doelenstraat.
*Groepsuitjes, workshops en stadsspellen. Kijk hier voor de leukste uitjes in Alkmaar

Kaasmarkt
De Alkmaarse kaasmarkt is al meer dan vier eeuwen een traditie, die tegenwoordig jaarlijks door 100.000 mensen wordt bezocht. De markt vindt plaats op het Waagplein, voor het monumentale Waaggebouw. In de 18e eeuw werd maar liefst vier dagen per week kaasmarkt gehouden, en deze duurde tot 1 uur 's nachts. Gemiddeld werd per marktdag 300 ton kaas omgezet. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad die nog kaas verhandelt op deze traditionele wijze. Vandaag de dag zijn de kaasmarkten elke vrijdag (van april tot september) te bezichtigen.
Op de kaasmarkt lopen de kaasdragers van het Alkmaarse Kaasdragersgilde in vier verschillende kleuren: geel, rood, blauw en groen. Zo vormen zij groepen die vemen worden genoemd. Alle kaasdragers dragen een wit pak met strooien hoed. Om 10.00 uur luidt de aanvangsbel en begint de kaasmarkt. De zetters beladen de karakteristieke berries, die door de kaasdragers naar de weegschaal worden gedragen. Aldaar wordt de kaas gewogen. Op het plein bepalen keurmeesters de kwaliteit van de kaas en onderhandelen handelaren over de prijs. Dit gaat traditioneel gepaard met het handje klap. Omstreeks 12.30 uur is de kaasmarkt afgelopen.

Bron: Wikipedia/CC-BY-SA