Uitjes in Holland ®

Nieuws

De leukste verborgen plekjes van Nederland


De leukste verborgen plekjes van Nederland

Dagje weg cadeaubon De Pluim: cadeaubon voor een dagje uit, zoals pretparken, dierentuinen, musea, maar ook honderden andere belevenissen.


1.  Ons Lieve Heer op Solder - Amsterdam
Voormalige schuilkerk in de binnenstad van Amsterdam op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoeksteeg.
Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE Amsterdam


2.  Het Engelanderholt -  Ugchelen
In het bos zijn veel sporen van het verleden te zien. Er liggen vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud. Bij de A1 ligt de middeleeuwse gerechtsplaats Heerenhul. Dit is één van de eerste plekken waar in ons land recht werd gesproken.
Engelanderholt
7339 BX Ugchelen

3.  De Librije - Zutphen
De Librije is een openbare leeszaal uit de 16e eeuw. De vloertegels in de leeszaal zijn de originele tegels. Hier en daar zijn er afdrukken in te zien, zo te zien van hondenpoten. Het is bekend dat Herman Bemer een slechte relatie had met de leverancier van de tegels en dat de leverancier slechte tegels zou hebben geleverd. Maar die pootafdrukken zijn niet van een hond, ze zijn van de duivel.
Sint Walburgiskerk
's Gravenhof 20
Zutphen


4.  Museonder - Hoenderloo
Neem letterlijk en figuurlijk een kijkje nder de grond.
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Apeldoornseweg 250
7355 TA Hoenderloo

5.  Gemaal De Cruqius - Cruqius
De grootste stoommachine ter wereld.
Cruqiusdijk 27
2142 ER Cruqius


6.  Verborgen tuinen van Den Bosch
Verlaat de Vughtstraat of Hinthamerstraat en sla een klein zijstraatje in. Achter de smalle steegjes liggen de verborgen tuinen.

7.  Raepenhofje - Amsterdam
Een klein deurtje met een onopvallende jaartalsteen (1648) erboven leidt naar het Raepenhofje.
Palmgracht
Amsterdam


8. Prinsestraat - Den Haag
In het historische Hofkwartier verstopt achter de Grote Kerk ligt de Prinsestraat. Dit is de trendy hotspot voor mode en accessoire zaken, designwinkels en kunstgaleries.

9.  De Kroonjuwelen - Groningen
De stad Groningen kent acht kroonjuwelen: het Sterebos, het Springerpark, het Turfeiland, het Nieuwe Kerkhof, de Prinsentuin, het Guyotplein, het Martinikerkhof en het Noorderplantsoen. Het gaat om groene plekken in de stad waar natuur en historie samensmelten. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.

10. Historische kelders - Arnhem
Onder de Rijnstraat bevindt zich en groot aantal middeleeuwse kelders, ooit aangelegd voor de opslag van levensmiddelen en goederen. De meeste kelders waren niet meer in gebruik. Een aantal was zelfs volgestort met puin. In 1998 werd een begin gemaakt met het leegruimen van de kelders en het graven van doorgangen. Dat leverde een aaneengesloten reeks kelders op.